Riberes de l'Alt Ter

Superfície:  409,830 hectàrees

L’espai xarxa Natura 2000 Riberes de l’Alt Ter (ES5120019) és un espai fluvial d’aigües permanents amb boscos de ribera a la capçalera del riu Ter. És un espai natural protegit que engloba les riberes del riu Ter des de Camprodon a Ripoll, un tram del riu Ritort i també algunes planes i zones boscoses properes.

El riu Ter és el riu més gran i significatiu de la part oriental de la regió alpina espanyola. La zona correspon geogràficament al prepirineu oriental septentrional català. L'espai comprèn àmbits fluvials i inclou la Vall de Camprodon, on neix el riu Ter i conflueix amb un dels seus afluents, el riu Ritort. Ambdós rius són cursos d'aigua permanent i destaquen pel bon estat de conservació dels boscos en galeria. Aquest espai suposa l'única representació de Barbus meridionalis a la xarxa Natura 2000 de la regió alpina espanyola i comprèn aproximadament un 75% de la seva àrea de distribució.

L’àrea de treball del projecte no inclou la totalitat de l’espai LIC, però si una gran part en ser aquest un espai eminentment fluvial. En aquest espai l’àrea del projecte se centra únicament en els rierols i els cursos d’aigua, implicant una superfície centrada en l’entorn d’aquests ambients on viuen les espècies aquàtiques objectiu del projecte.

Aquest espai s’ha incorporat essencialment per conservar poblacions de cranc de riu de potes blanques (Austropotamobius pallipes). El Catàleg de fauna amenaçada de Catalunya (pendent d’aprovació) considera l’espècie en perill d’extinció (la seva supervivència a curt termini és poc probable). De distribució amplia a Catalunya, però molt localitzada sobretot en rierols petits i torrents no alterats. La situació del cranc en l’espai LIC Riberes de l’Alt Ter és tremendament delicada. Les poblacions es troben situades en uns pocs rierols de segon ordre i superiors a on degut a una barrera natural (sequera, penya-segats,...) el fong de les afanomicosi no ha pogut arribar. Actualment les poblacions pateixen l’amenaça de l’expansió del cranc de riu americà.

Els detalls precisos sobre el procés de reproducció en captivitat d’Austropotamobius pallipes s’establiran en el corresponent protocol, d’acord amb els objectius d’aquest projecte. Un dels condicionants essencials a incorporar en aquest protocol és el manteniment de línies de reproducció independents per a cada zona de procedència dels exemplars parentals. Els reforçaments poblacionals es portaran a terme en sectors adequats del LIC inclosos en la zona d’actuació del projecte. Respecte als sectors on ha desaparegut l’espècie, però sempre dins del LIC on encara està present, aquesta acció permetrà l’establiment de nous nuclis poblacionals, com a mínim 1 en cada LIC.

En aquest espai s’han previst actuacions de traslocació d’exemplars des de les poblacions existents o a partir d’exemplars de cria en captivitat.

Tornar al llistat de Zones d'actuació