Peixos, nàiades i la cigonya blanca protagonistes de l’expositor del LIFE Potamo Fauna a la Fira de Sant Martirià de Banyoles

22/11/2017

• Un any més el Consorci de l’Estany aprofita la fira per a realitzar un muntatge per a sensibilitzar ambientalment de la importància de la fauna autòctona que viu a l’Estany de Banyoles i als rius Ter, Fluvià i Muga. • 30.000 persones passen per la Fira segons els organitzadors aprofitant el bon temps del cap de setmana, destacant també que el divendres es van acollir a més de 900 escolars. • S’exposen espècies sensibles objecte del projecte LIFE Potamo Fauna com les nàiades i els peixos autòctons i també una part específica dedicada a la cigonya blanca, una espècie cada cop més habitual a la comarca.

El Consorci de l’Estany amb la col·laboració de Limnos va estar present els dies 17, 18 i 19 de novembre de 2017 a la Fira de Sant Martirià de Banyoles per informar del projecte LIFE Potamo Fauna i dels valors naturals de l’espai natural de l’Estany de Banyoles. En aquesta edició concretament es pretenia acostar espècies protegides com els peixos autòctons i les nàiades, explicar la problemàtica dels peixos exòtics i difondre l’estat de la població de cigonya blanca a la comarca.

Es va muntar un estand de 10 metres de llarg per 5 d’ample dins l’espai de la Mostra de Races Autòctones de la Fira al Parc de la Draga. L’espai disposava del muntatge de tres aquaris de 100 litres, adequats amb un panell de fusta expositor, amb presència del peixos autòctons (barbs, bagres i bavoses de riu) i nàiades (nàiade allargada) i peixos exòtics (Alburn, rasbora, sol, gardí, carpa, gobi i gambúsia). Aquestes espècies han estat objecte de treballs de conservació i cria en captivitat per tal de poder recuperar les seves poblacions tant a l’Estany de Banyoles, com als rius Ter i Fluvià. També, es va poder veure quatre panells informatius de l’exposició del projecte LIFE Potamo Fauna, els que feien referència als peixos, nàiades i peixos exòtics.

L'any 2017 hem tingut un any especialment interessant per la població de la cigonya blanca. A més de la parella que cria a Banyoles, que ha tingut tres pollets, s’han vist centenars d’exemplars en migració entre l’agost i setembre, i un grup de cigonyes hivernants més o menys estables de 30 a 60 exemplars durant els mesos d’octubre i novembre.

En el transcurs de la fira es van repartir més de 800 dibuixos relacionats amb la fauna de l’estany, i es va oferir informació del projecte Potamo Fauna, així com de la tasca de voluntariat ambiental de l’associació Limnos, entitat que fa possible també que la participació a la Fira sigui possible.

Arxivat a: General