El Punt Avui / Les conques del Fluvià, el Ter i la Muga tornen a ser l’hàbitat de les nàiades

07/11/2017

Un rec d’Olot va ser ahir el darrer lloc on es va reintroduir aquesta espècie, i es van culminar així dos anys de feina en què s’han alliberat milers d’exemplars

RAMON ESTÉBAN - OLOT

Com que necessiten una aigua i un entorn de qualitat, les nàiades són com un termòmetre mediambiental. I atès que serveixen d’aliment a algunes espècies de peixos en perill d’extinció, també són un mitjà de recuperació de la fauna autòctona. Les nàiades són uns petits musclos d’aigua dolça, la població del qual estava en retrocés als nostres rius, en general, castigats per la contaminació i el baix cabal. Tan sols a les conques del Ser i de la Llémena n’hi havia en quantitats notables.

La repoblació s’ha fet amb milers d’exemplars en 42 punts de diversos cursos fluvials gironins, així com a l’estany de Banyoles, en el marc del projecte Life Potamo Fauna, finançat per la UE. Ahir se’n van alliberar al rec de Ravell d’Olot (afluent del Fluvià), un acte amb la premsa com a testimoni i que va servir perquè els responsables en fessin un balanç, atès que el projecte s’acaba el mes que ve.

En total, s’han posat a l’aigua 4.505 nàiades d’entre un i quatre anys, criades en captivitat al laboratori que el Consorci de l’Estany de Banyoles té a Porqueres; s’han traslladat 747 exemplars adults de llocs on se’n conservava una població notable a indrets on ja no n’hi havia; s’han deixat anar prop de 91.000 nàiades de pocs mesos d’edat, i, finalment, s’han alliberat prop de 4.000 peixos que tenien larves de nàiades (aquesta espècie parasita durant uns mesos alguns peixos).

En espera de resultats

Si tot aquest esforç ha estat profitós no se sabrà fins d’aquí a un temps, va assenyalar Quim Bou, coordinador del projecte, però ja es disposa d’un indicador positiu, com és el fet que les nàiades traslladades s’estan adaptant bé al seu nou entorn. A més, els exemplars que anys enrere es van deixar anar a la zona lacustre de Banyoles –en el marc d’un altre projecte Life– han consolidat una població visible als recs de la ciutat.

LA XIFRA

96.000

exemplars

de diferents edats s’han alliberat o traslladat en els darrers dos anys, en el marc del projecte.

A partir d’ara caldrà fer-ne un seguiment

Aquest Life Potamo Fauna l’ha coordinat el Consorci de l’Estany de Banyoles, juntament amb altres entitats, com ara el Consorci del Ter. Amb l’acabament del projecte es perdran recursos i llocs de treball que s’havien generat, però, en principi, es mantindrà una estructura suficient perquè es pugui fer un seguiment de la feina feta. També es confia que continuï obert el centre de reproducció de nàiades de Porqueres.

Notícia original: El Punt Avui

Arxivat a: Recull de premsa